Analytical study of the onion crop in Egypt

Document Type : Original Article

Authors

1 Agricultural Economics - Faculty of Agriculture - South Valley University

2 Agricultural Economics Department , College of Agriculture and Natural Resources, Aswan University, Egypt

Abstract

The Egyptian agricultural sector is one of the most important economic sectors that play very important role in facing international conditions and changes. The onion crop is one of the important export crops in Egyptian trade. The results of the research revealed that the average area cultivated with the onion crop amounted to 154.17 thousand feddans. The rate of self-sufficiency of the onion crop in Egypt was about 120.25%. From its geographical distribution, it was found that Saudi Arabia came in the forefront of importing countries for Egyptian onions, followed by Russia, followed Netherlands, with exports amounting to about 256.2, 58.8, 31.3 thousand tons.
Through the previous results, the research recommends the following:
1- The need to pay attention to important export markets such as Saudi Arabia, Russia and the Netherlands to ensure the stability of the exported quantities and work to increase these quantities.
2-The need to pay attention to studying the markets of the countries competing to Egypt, especially in terms of prices and dates of export.
3-Encouraging contractual cultivation of export crops to ensure that the farmer sells his crop.
4- The necessity of working to stabilize the cultivated area, the farm price, and the local production of the onion crop, in order to create a kind of economic stability in its exports.

Keywords

Main Subjects


REFERENCES
Heady EO, Dillon JI (1991). Agricultural Production functions low states university Press.   Ames IWOA. 1991.
Food and Agriculture Organization of the United Nations, Production Year Book, Rome, Italy,  Different Issues.
Food and Agriculture Organization of the United Nations, Trade Year Book, Rome, Italy Different Issues .
             
1.      حسین حسن علی ادم، شیماء طلعت فوزی، "دراسة اقتصادیة لمحصول البابونج فی مصر"، مجلة الاقتصاد الزراعی والتنمیة الریفییة، جامعة قناة السویس، الاسماعیلیة، المجلد(1)، العدد(6) ،2020 .
2.      هناء شداد محمد، "التوزیع الأمثل لصادرات البصل المصری فی الأسواق الخارجیة"، المجلة المصریة للاقتصاد الزراعی، المجلد( 12 )،العدد (3)،سبتمبر2006
3.       هناء شداد محمد، وائل أحمد عزت العبد، "التوزیع الأقتصادی لصادارت البصل وواردات القمح"، مجلة جامعة المنصورة للعلوم الزراعیة، مجلد(3) العدد(1)، ینایر2012.
4.      دعاء إسماعیل مرسی وآخرون ،"دراسة لبعض المؤشرات الإنتاجیة والتصدیریة لمحصول البصل فی مصر"، المجلة المصریة للاقتصاد الزراعی، المجلد(20)، العدد(4)، دیسمبر 2010.
5.      وزارة الزراعة واستصلاح الأراضی , قطاع الشئون الاقتصادیة، نشرة الاقتصاد الزراعی, أعداد مختلفة.
6.      الجهاز المرکزی للتعبئة والاحصاء، نشرة اسعار الجملة، اعداد مختلفة.
7.      موقع الجهاز المرکزی للتعبئة العامة والإحصاء www.capmas.gov.eg
8.      قاعدة بیانات الأمم المتحدة www.comtrade.com
9.      موقع منظمة الاعذیة والزراعة (الفاو)http://www.FAO.org